Diyarbakır Özel Sultan Hastanesi

SELAHADDİN EYYUBİ MAH., AYDIN ARSLAN BULVARI, DİYARBAKIR.
Posta Kodu:
Bu sayfa en son 23.11.2014 tarihinde güncellenmiştir. Kurum yetkilisi misiniz ? Sayfayı yönetmek için yetki talebinde bulunun.
HAKKIMIZDA

Sağlık hakkı, kişinin toplumdan, devletten, sağlığının korunmasını, gerektiğinde tedavi edilmesini, iyileştirilmesini isteyebilmesi ve sağlığını sürekli geliştirebilmesi için toplumun sağladığı olanaklardan yararlanabilmesidir.

“Yaşama Hakkı“nın en önemli bileşenlerinden birisi olan sağlık ve sağlıklı yaşama hakkı, pozitif statü hakları arasında yer almaktadır.

Sağlıklı olma, sağlıklı olma halini sürdürme ve sağlığını geliştirme hakkı;

Koruyucu sağlık hizmetlerini alabilme ve yararlanabilme,
Sağlıklı bir ortam, çevre ve barınma koşulları,
Yeterli ve dengeli beslenme,
Sağlığını geliştirebilme,
Çalışma ve İş hürriyeti, üretebilme hakkı,
Demokratik bir ortam ve eşit insan ilişkileri,
Düşünce, inanç ve bunları ifade edebilme özgürlüğü.
Biçiminde ifade edilebilecek koşul ve ortamın varlığına bağlı haklardır. Bunlar kaynağını insan haklarıyla ilgili temel kurallar ve normlardan alır.

Gerek uluslararası ve uluslar üstü, gerekse ülke içinde geçerli olan ve kabul görmüş, kodlarla ve kurallarla düzenlenir, salt insan olma niteliği, bu haklara sahip olabilmek için yeterlidir.

Sağlıklı olmak, sağlığını geliştirmek ve sağlığına yönelik olumsuzluklardan korunarak yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmek doğal bir insan hakkıdır. Ancak herkesin bilerek ya da bilmeyerek yaptığı bazı davranışlar da dahil birçok değişik etken nedeniyle sağlığını ve sağlıklılık halini yitirebilir yani hastalanabileceğini de kabul etmek gerekir.

İşte sağlıklı yaşam hakkının bütünleyeni olan gereksinilen sağlık hizmetinin alınması sırasında insanların yararlandığı haklara Hasta Hakları denilmektedir.