İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi

İsmet Kaptan Mah. Sezer Doğan Sok. No:11 Konak/İZMİR
Posta Kodu:
Bu sayfa en son 05.07.2014 tarihinde güncellenmiştir. Kurum yetkilisi misiniz ? Sayfayı yönetmek için yetki talebinde bulunun.
KURULUŞ AMACIMIZ

Ülkemizdeki çocuk ölüm oranlarının azaltılmasına, bedenen ruhen ve sosyal yönden iyi olan çocukların çoğalmasına, geleceğin sağlıklı nesillerinin oluşturulmasına katkıda bulunarak, çocuk sağlığının kişisel ve sosyal yönden korunması, çeşitli oluşan problemlerin tedavisi, olabilecek sorunların önlenmesi ancak; konusunda uzman, sadece çocuklara hizmet veren kurumların oluşturulmasıyla mümkündür. Hastanemiz; ülkemizin her yerinde görev yapacak çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı yetiştirip, ulusal çapta çocuk sağlığı hizmetlerini yaygınlaştırarak ülkemizin ulusal sağlık politikalarına da katkıda bulunmaktadır.

Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin temeli  kurucusu olan       Dr.  Behçet Uz tarafından 23-Nisan-1938’de atılmıştır. Dr. Uz  Maddi imkansızlıklara rağmen İzmir  belediye başkanı olduğu dönemde  Valilik, Belediye ve halktan yardım toplayarak 900 bin TL olan  keşif  bedelli inşaata 30 bin TL ile ise başlamıştır.

Doktor Uz  Sağlık Bakanlığı  döneminde, İzmir Belediye meclisini ikna ederek 21-10-1946’da hastaneyi Sağlık Bakanlığına  hibe ettirmiş, Bakanlığa binanın bazı noksanlarını tamamlattırarak, 2-4-1947’de dönemin başbakanı Recep Peker’le İzmir’e  gelerek  hastaneyi hizmete açmıştır.  Kızılay’ın 1954’te yaptırdığı Doğum Pavyonu, İzmir Hastanelerine Yardım Derneği’nin çabaları, çeşitli kuruluşlar ve halkın bağışları ile 1962’de İntaniye Pavyonu, 1968’de Ortopedi ve Travmatoloji Pavyonu, 1975’de ana binanın üstüne kat ilavesi yapılmıştır. Buna paralel olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından kadrosu genişletilmiştir.

Hizmete 150 yatakla başlayan hastane; çeşitli kişi kurum ve kuruluşların katkılarıyla  1968’de (21 yılda) 550 yatak kapasitesine ulaşmıştır. Halen 368 yatakla hizmet vermeye devam etmektedir.

Yarım asır'ı aşkın Ege Bölgesi ve ülkemizin dört bir yanından gelen hastalara Çocuk sağlığı hizmetlerini her branşta sunan hastanemiz aynı zamanda kuruluşundan bu yana Çocuk sağlığı ve hastalıkları ihtisası vererek yüzlerce uzman doktor yetiştirmiş bir eğitim hastanesidir.

Bugünkü İzmir’in bilim ve  kültür kenti oluşunun ilk adımı atılırken, Çocuk Hastanesi’nin rolü  büyük olmuştur. Bunu Dr. Behçet Uz şu ifadeleri ile belirtir: “Bizim Vekiller Heyetinde İzmir’in bir üniversiteye olan istek ve ihtiyacını izah ederken, her şeyden evvel üniversite kurulmasına Tıp Fakültesiyle derhal başlanabileceğini ileri sürerken elimizdeki en büyük ve kuvvetli kozumuz,  Çocuk Hastane’mizin varlığı olmuştur. Ege Üniversitesi'ne analık vazifesi yapmıştır.”
  • dogalTuh dogalTuhIG 28.11.2016 16:45
    Goguslerimle ilgili fazla sikayetim yoktu, onceden de cok guzel ve buyuk olmasalar da yinede begeniyordum, bana yetiyordu. Ikinci cocugumu 25 yasimda dogurdum, ve iste ozaman gogsumle ilgili hosuma gitmeyen degisimler baslad?. Bebek emzirme donemi bitince, goguslerim sanki havas? bosalm?s balon gibiydiler. Gogsum sarkm?s ve guzelligini kaybetmisti! Moralim s?f?ra indi ve depresyona girdim.

Annem, arkadaslar?m «bekle, zamanla yerine gelir» — dediler, ama vakit gectikce her sey daha da kotulesti. Dogumdan once giydigim dekolte elbiseleri art?k giyemez oldum. Cok cirkin duruyordu. Bir kac kez destekleyici sutyen takmay? denedim, ama hic rahat degillerdi, hem kimi kand?r?yorum ki… Art?k kendimi hic begenmiyordum, aynalardan nefret eder old